Închide Close
Insula serpilor – Unde scurte VI

Editura Humanitas

Monica Lovinescu, Insula serpilor – Unde scurte VI

"Cum "anii nouazeci", departe de a fi "falnici", au sfidat, in prima jumatate a deceniului, toate previziunile, pana si pe cele mai pesimiste, paginile ce urmeaza (din 1990 pana in 1995) apartin deceptiei. [...] Ideea unui "proces al comunismului", vehiculata initial la noi de intelectuali lucizi, ca si de fosti detinuti politici, a disparut parca obosita de propria-i si inutila repetitie. Te sfiesti sa te mai prezinti cu ea in fata unei lumi pe dos, ca cea de acum. Nu impartasesc aceasta timiditate. Volumul de fata constituie, de fapt, un catalog de obsesii. N-am ocolit, in alegerea textelor, repetitia, fiindca obsesia centrala este si esentiala: uitarea de azi poate avea consecinte incalculabile. Memoria e piatra de temelie si de dainuire fara de care riscam sa devenim o tara de inlocuitori si nu de locuitori. [...] "Originali", cum s-a spus cu un termen azi uzat dar nu mai putin adecvat, mai suntem si din alt punct de vedere. Ne lasam mereu ispititi de ceea ce as putea numi sindromul "Insula serpilor". Nu ma refer doar la serparia fostilor comunisti, ci si la tentatia izolarii. Pendulam intre Miorita (complexul nostru de superioritate) si Moftul roman (complexul de inferioritate). Nationalismul ne este latrator iar critica e inlocuita de zeflemea. Suntem falosi cand n-avem pe ce si timorati cand am putea fi mandri (ca in cazul rezistentei din munti, singura din toata Europa ocupata de Armata Rosie). Ca la noi, la nimenea."
Despre Monica Lovinescu

MONICA LOVINESCU (19 nov. 1923–20 apr. 2008), jurnalistă şi critic literar, fiica lui E. Lovinescu şi a Ecaterinei Bălăcioiu-Lovinescu, este cea mai importantă voce feminină a exilului românesc. După absolvirea Facultăţii de Litere din Bucureşti (1946), devine asistenta lui Camil Petrescu la Seminarul de Artă Dramatică şi colaborează la diverse publicaţii (Revista Fundaţiilor Regale, Kalende, Vremea, Democraţia lui Anton Dumitriu) cu pagini literare, cronică dramatică etc. Obţine o bursă a statului francez în 1947 şi pleacă la Paris în condiţii de călătorie riscante. Imediat după abdicarea forţată a Regelui Mihai I, cere azil politic în Franţa. În primii ani de exil face diverse încercări regizorale. Semnează capitolul despre teatrul românesc în Histoire du spectacle (Encyclopédie de la Pléiade, Gallimard). Traduce câteva cărţi din româneşte, sub pseudonimele Monique Saint-Côme şi Claude Pascal şi, împreună cu Eugen Ionescu, traduce din teatrul lui Caragiale în limba franceză. Colaborează deopotrivă la revistele de limbă română din exil: Luceafărul, Caiete de dor, Fiinţa românească, Ethos, Contrapunct, Dialog, Agora etc. Din 1951 se dedică activităţii radiofonice şi „ţării din gând“: realizează, până în 1975, emisiuni literare şi muzicale la Radiodifuziunea Franceză, iar din 1962 trece la microfonul Europei Libere (va lucra aici până în 1992, la închiderea postului). Are emisiuni săptămânale ascultate cu enorm interes în România: cronica de carte de la Actualitatea culturală românească, precum şi Teze şi antiteze la Paris. În ajunul zilei sale de naştere, în 1977, se face asupra ei o încercare de asasinat politic de către un terorist aflat în solda lui Nicolae Ceauşescu. Monica Lovinescu a fost căsătorită cu Virgil Ierunca şi sunt, amândoi, unele dintre cele mai iubite şi respectate figuri ale exilului românesc. După 1990, cărţile i se publică constant la Editura Humanitas, în principal cronicile literare citite la radio (şase volume de Unde scurte), precum şi cele scrise pentru România literară (volumul intitulat Diagonale). La apa Vavilonului este una dintre cele mai importante scrieri memorialistice de exil. Eseurile sale politico-istorice au fost antologate în volumul Etica neuitării (2008). Cele şase volume de Jurnale, publicate în timpul vieţii, au fost urmate de ediţia postumă, într-un volum, intitulată Jurnal esenţial (2010) şi de Jurnal inedit 2001–2002 (2014). Monica Lovinescu a scris primul roman distopic din literatura română, Cuvântul din cuvinte, şi este de asemenea autoarea unui volum de Întrevederi cu Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Ştefan Lupaşcu şi Grigore Cugler.

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact