Închide Close

Editura Humanitas

Paltin Nottara, Notaras. Istoria unei vechi familii levantine

Constantinopol, Veneția, București

Din categoriile istorie

În colecția Istorie

Familia Notaras – șefi militari, aristocraţi, mari negustori și înalţi demnitari – a influenţat relaţiile dintre Bizanţ, Italia şi otomani în ultimele secole de existență a Imperiului. După căderea Constantinopolului, Anna Notaras contribuie la consolidarea comunităţii exilaţilor greci din Italia, care vor participa cu succes la efervescenţa culturală a Renaşterii italiene. Gherasim, sfântul patron al insulei Cefalonia, patriarhii Dositei şi Hrisant Notaras s-au numărat printre stâlpii Bisericii orto¬doxe. Urmaşii lor au participat la frământările politice ale secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea din spațiul elen, au transmis aspecte ale Iluminismului în Principatele dunărene şi, timp de un veac și jumătate, au îmbogăţit teatrul, cinematografia, literatura și muzica din România modernă. Monografia istoricului Paltin Nottara, amplu documentată, recreează universul acestei mari familii, urmărind-o din sudul Greciei până în Carpaţi, prin Constantinopol, Genova, Veneţia, Ierusalim sau Paris, revelând şi legăturile ei cu familiile Paleolog, Cantacuzino, Gattilusio ori Grimaldi.

 

Ilustrația copertei I: Melchior Lorichs, Constantinopolul în timpul sultanului Soliman Magnificul, 1559 (detaliu)

 

Despre Paltin Nottara

PALTIN NOTTARA (n. 1944, Vladimir, Gorj) a obținut licența în istorie veche şi arheologie la Universitatea din Bucureşti (de unde a fost exmatriculat vreme de un an pentru cosmopolitism); stabilindu-se în Franța, și-a dat doctoratul în istoria artei şi arheologie la Universitatea de Ştiinţe Umane din Strasbourg, apoi a fost lector la Facultatea de Litere şi Civilizaţii Străine a aceleiași universități. După cariera universitară, s-a consacrat presei şi audiovizualului, ca autor, director de reviste, realizator, producător de filme şi emisiuni de televiziune. Între 1991 și 1997 a revenit în România, unde a creat Centrul Internațional de Presă și Asociația Română a Editorilor de Presă. Pasionat de lumea bizantină, a pornit pe urmele strămoșilor săi, descifrându-le destinele în volumul Entre la Croix et le Croissant (L’Harmattan, Paris, 2014). Două alte lucrări, în curs de apariție, sunt dedicate aceluiași univers al Bizanțului: Le Fugitif, l’empereur et les Pays Roumains și La Dernière byzantine. Și în creația sa audiovizuală amintirea Imperiului are un loc aparte, în eseuri documentare precum Retrouver Byzance (Arte France, 2002), Mémoires de Byzance (Arte France, 2004) sau în serialul de televiziune în 18 episoade Entre la Croix et le Croissant, în pregătire.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Notaras. Istoria unei vechi familii levantine
  • Subtitlu: Constantinopol, Veneția, București
  • An apariție: 2018
  • Ediție: I
  • Pagini: 424
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-6284-2
  • Colecție: Istorie
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Paltin Nottara

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact