Închide Close

Editura Humanitas

Daniel Barenboim, O viaţă în slujba muzicii

Pianistul și dirijorul Daniel Barenboim, unul dintre cei mai mari muzicieni contemporani, ne poartă, în cartea sa O viaţă în slujba muzicii, de-a lungul poveștii fascinante a celor mai bine de cinci decenii pe care se întinde cariera sa artistică și în care muzica și existenţa lui se contopesc până la identificare. Fie că evoluează singur, fiind încă din copilărie un virtuoz al pianului, fie că acompaniază alţi interpreţi, fie că dirijează la pupitrul celor mai mari orchestre din lume, înţelegerea profundă a muzicii rămâne pentru Barenboim cea mai frumoasă obsesie și călăuză permanentă spre succes.În această carte sunt evocate, cu afecţiune și preţuire, și alte figuri ilustre ale lumii artistice internaţionale din secolul XX: Rubinstein, Furtwängler, Zubin Mehta, Pierre Boulez, Celibidache, Jacqueline du Pré (prima soţie a lui Daniel Barenboim). De asemenea, nu lipsesc pasajele reflexive despre chestiuni precum evreitatea, legătura dintre naţionalitate, limbă și muzică, rolul muzicii în înţelegerea dintre naţiuni, schimbările recente în interpretarea și în receptarea muzicii.

„Pentru mine muzica nu e o profesie, ci modul meu de viață. Să te scufunzi în ea, să te concentrezi deplin asupra ei, este o condiție sine qua non pentru orice muzician. Sigur, toată viața am făcut cu plăcere multe alte lucruri, dar, cumva, muzica m-a însoțit mereu. Chiar dacă nu m-a încercat niciodată nevoia ori dorința de a scrie o auto-biografie tradițională, am simțit că merită poate pusă-n cuvinte bizareria faptului că muzica nu e doar prezența în viața mea, ci îmi trăiesc cu adevărat viața în muzică. Am încercat, de fapt, să scriu despre cum e să fii obsedat de muzică și să ai curiozitatea de a cerceta această obsesie.“ (Daniel BARENBOIM)

Despre Daniel Barenboim

DANIEL BARENBOIM s-a născut la Buenos Aires în 1942, într-o veche familie evreiască de origine rusă, ambii părinţi fiind profesori de muzică. La cinci ani, a luat primele lecţii de pian de la mama sa, iar apoi a început să studieze pianul cu tatăl său, care i-a şi rămas unicul profesor. În 1952 a emigrat în Israel împreună cu familia. Cât încă era la Buenos Aires, şi-a făcut debutul ca pianist, la vârsta de şapte ani, în primul său concert cu public, iar de atunci a cântat cu cele mai mari orchestre ale lumii, dirijându-le, totodată, pe multe dintre ele. Virtuoz cu un talent remarcabil, a cântat încă din anii ’60 în Europa, Statele Unite, America de Sud şi Australia; tot de atunci s-au aflat sub bagheta sa, ca dirijor invitat, ilustre orchestre simfonice şi a în registrat un număr impresionant de discuri atât în calitate de pianist, cât şi în calitate de dirijor. În 1967 s-a căsătorit cu celebra violoncelistă Jacqueline du Pré (care a murit în 1987, răpusă de o scleroză multiplă), iar în 1988 s-a recăsătorit cu pianista Elena Bashkirova. Şi-a făcut debutul ca dirijor în 1966, la pupitrul Orchestrei Engleze de Cameră. Între 1975 şi 1988 a fost dirijor principal şi director muzical al Orchestrei din Paris, începând să dirijeze în mod constant şi operă. Din 1991 până în 2006 a fost director muzical al Orchestrei Simfonice din Chicago, unde a fost numit dirijor de onoare pe viaţă, iar în 1992 a devenit director general muzical al Operei de Stat din Berlin, unde a deţinut, timp de zece ani (1992–2002), şi funcţia de director artistic. De asemenea, una dintre cele mai strălucite colaborări ale sale este cea cu prestigioasa orchestră Staatskapelle Berlin, unde a fost ales, în anul 2000, dirijor-şef pe viaţă. Odată cu debutul stagiunii 2007–2008, a început şi o strânsă relaţie cu Teatrul Scala din Milano, în calitate de „Maestro Scaligero“, dirijând opere şi concerte simfonice şi susţinând concerte camerale, iar din 2011 este şi directorul muzical al acestui celebru teatru de operă. Daniel Barenboim a concertat şi în România, fiind prezent la mai multe ediţii ale Festivalului „George Enescu“ de la Bucureşti.

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact