Scrisori

Martin Heidegger, Hannah Arendt

Scrisori

1925-1975

Humanitas, Filozofie, Memorialistică & Diaristică / Colectia: în afara colecţiilor

Embed:

In filozofia sa, care s-a impus printr-o terminologie cu totul originala si prin crearea unor concepte mereu inedite, Martin Heidegger a omis constant si in mod intentionat cuvantul "iubire" -- desi discursul sau filozofic avea ca principal obiect, mai cu seama in perioada de tinerete, "Dasein-ul uman" si tot ce tine de el.
In scrisorile catre Hannah Arendt, publicate in volumul de fata, acest cuvant intra in prim-plan si este rostit cu toata taria, cu toata pasiunea, dezvaluind "prea-omenescul" impetuos al filozofului. Iubirea devine dintr-odata mai mult decat un simplu cuvant, devine o forta "daimonica", devine incontrolabilul insusi. "Daimonicul m-a izbit din plin", spune Heidegger intr-una dintre primele sale scrisori, la cateva zile dupa ce are loc prima intalnire cu Hannah.
Si totusi, chiar aici, in aceste epistole inflacarate de iubire, sunt reluate si puse tot mai direct marile intrebari filozofice despre om si despre jocul periculos pe care acesta incearca, de fiecare data, sa-l joace cu istoria. textele de fata dau marturie despre istoria unei iubiri strans legate de istoria secolului XX, din inima caruia, cu tot patosul sau interogativ -- si lasand deoparte orice terminologie --, Martin Heidegger se intreaba: "Oare prin ce iaduri trebuie sa mai treaca omul pana sa inteleaga ca nu el se face pe sine?"

Info
Martin Heidegger
Hannah Arendt
Detalii produs
Martin Heidegger
Martin Heidegger

MARTIN HEIDEGGER (1889–1976) este unul dintre cei mai importanţi filozofi ai secolului XX. Provine din şcoala fenomenologică întemeiată de Edmund Husserl, al cărui elev apropiat a fost la Freiburg.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.