Închide Close
Tara, legiunea, capitanul. Miscarea legionara in documente de istorie orala

Editura Humanitas

Octavian Silvestru, Silvia Iliescu, Mariana Conovici, Tara, legiunea, capitanul. Miscarea legionara in documente de istorie orala

Miscarea legionara in documente de istorie orala

Din categoriile istorie

În colecția Istorie

Între 1993 şi 2003, un grup de cercetători de la Centrul de istorie orală al Societăţii Române de Radiodifuziune a avut ideea de a consemna pe bandă magnetică o istorie „din interior" a Mişcării Legionare. Etosul mişcării, selecţia şi iniţierea ideologică în interiorul Frăţiilor de Cruce, spirala violenţei şi relaţiile legionarilor cu autorităţile, experienţa lamentabilă a guvernării, rebeliunea şi represiunea, exilul şi încercările de reorganizare de după cel de al Doilea Război Mondial erau conservate într-o memorie extinctă, pe care nimeni nu se încumetase nici să o exploreze, şi nici să o trateze cu precauţiile cu care trebuie tratate povestirile exemplare. După mai bine de jumătate de secol în care, în România, canonul studiilor despre acest dramatic fenomen ideologic şi politic a fost dominat de viziunea celeilalte extreme totalitare, şansa, din ce în ce mai mică, de avea, în sfârşit, şi cuvântul supravieţuitorilor a fost valorificată prin intermediul unei metode cercetare inedite: istoria orală. 92 interviuri însumând 146 de ore de înregistrare şi circa 2 500 de pagini de transcriere vor sta, de acum înainte, în arhive, la dispoziţia cercetătorilor. Din acest impresionant material, cei care au cules mărturiile, istoricii Mariana Conovici, Silvia Iliescu şi Octavian Silivestru, au extras fragmente semnificative şi au întocmit un volum care seamănă cu un pasionant documentar de radio-televiziune. Ţara, Legiunea, Căpitanul este o istorie a mişcării povestită chiar de către veteranii ei.

Despre Octavian Silvestru

Octavian Silivestru (n. 1958) a absolvit Facultatea de Istorie în 1986, apoi a fost muze­ograf la Muzeul de Istorie şi Artã al Municipiului Bucureşti, pânã în 1993, când s-a alãturat Centrului de istorie oralã din Societatea Românã de Radiodifuziune. Aici a realizat interviuri pentru mai multe proiecte de investigare a istoriei recente: „Armata românã (1916-1989)"; „Istoria aviaţiei române (1922-1950)"; „Partide politice (Mişca­rea Legionarã, Partidul Social Democrat din România)"; „Propaganda radio (Posturi de radio care au emis în limba românã, 1939-1989)"; „Istoria Societãţii Române de Radio­difuziune (1930-1944)"; „Rezistenţa anticomunistã (Banat, Bucovina, Fãgãraş, Maramureş, Zãrneşti)", „Prizonieri români în lagãre sovietice (1942-1948)". A realizat, pe baza materialului cules şi arhivat, numeroase ediţii ale emisiunii „Mediateca de isto­rie", a publicat documente în revista Radio România şi a fost coautor al volumului E un început în tot sfârşitul. Membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

Despre Silvia Iliescu

Silvia Iliescu (n. 1960) a absolvit Facultatea de Istorie la Bucureşti (1985) şi, dupã 8 ani de profesorat, s-a alãturat echipei de redactori de la Centrul de istorie oralã al Societãţii Române de Radiodifuziune, unde s-a implicat în mai multe proiecte de investigare a istoriei recente a României. A valorificat înregistrãrile de istorie oralã în numeroase emisiuni radio şi documentare audio, inclusiv documentarul premiat în 2002 de Radio România Cultural Maramureşul. Istorie şi moralã. Este coautor al volumului E un înce­put în tot sfârşitul, care cuprinde selecţii din emisiunile în limba românã ale posturilor de radio din strãinãtate (Radio Europa Liberã, Vocea Americii, Radio Budapesta ş.a.), precum şi emisiuni transmise în zilele revoluþiei din decembrie 1989. A publicat studii şi articole în Anuarul de istorie oralã (Cluj-Napoca), Arhivele totalitarismului, Anuarul Fundaþiei Academia Civicã (lucrãrile simpozionului anual de la Sighet), Magazin isto­ric ş.a. Membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

Despre Mariana Conovici

Mariana Conovici (n. 1950), absolventã, în 1974, a Facultãţii de Istorie la Bucureşti, a lucrat ca muzeograf la Oficiul pentru Patrimoniul Cultural-Naţional din Giurgiu (1975-1982), apoi ca bibliotecar la Biblioteca Centralã Universitarã din Bucureşti. În 1993 a devenit redactor la postul Radio România, unde a înfiinþat şi coordonat Centrul de istorie oralã, organizând campanii sistematice de cercetare în teren, precum şi arhiva­rea şi conservarea înregistrãrilor realizate în cei aproape 15 ani de activitate. A coordonat programul radiofonic sãptãmânal „Mediateca de istorie", care a valorificat înregis­trãrile de istorie oralã, a iniţiat şi coordonat un alt program radio, „Noi suntem istoria", difuzat de asemenea sãptãmânal. Este editorul volumului E un început în tot sfârşitul. Culegere selectivã din programele radiodifuzate în zilele de 17-25 decembrie 1989, Bucureşti, Societatea Românã de Radiodifuziune, 1998, ºi coautor al volumului Româ­nia. Retragerea trupelor sovietice¸1958, Bucureşti, Editura Didacticã şi Pedagogicã, 1996. Are contribuţii semnificative la diverse publicaţii periodice: Anuarul de istorie oralã (Cluj-Napoca), Arhivele totalitarismului, Anuarul Fundaþiei Academia Civicã (lucrãrile simpozionului anual de la Sighet), Magazin istoric, Dosarele istoriei, Româ­nia liberã. Premiul „N. Iorga" al Asociaþiei Ziariştilor Profesionişti pentru emisiunile sale de istorie (1995); premiul canalului Radio România Cultural, pentru realizarea documentarului audio Maramureşul. Istorie şi moralã (2002). Membru al Uniunii Zia­riştilor Profesionişti din România.

Recenzii

„Prezent la lansarea lucrarii "Tara, Legiunea, Capitanul", istoricul Neagu Djuvara a elogiat eforturile celor zece specialisti de la Centrul de Istorie Orala al Radiodifuziunii coordonati de Maria Conovici si Silvia Iliescu. Acestia au scos de sub tipar un volum care aduna marturii de prima mana despre Miscarea Legionara, sub forma unor interviuri cu supravietuitori ai fenomenului.“ (webphoto.ro | Citeşte întregul articol)

„Timp de 10 ani mai mulţi cercetători de la Centrul de istorie orală al Societaţii Române de Radiodifuziune (centru de care am aflat abia acum) au participat la un proiect dificil şi delicat : realizarea unor interviuri ample cu unii dintre membrii supravieţuitori ai Miscării Legionare.Fragmente din aceste interviuri alcatuiesc volumul Ţara, Legiunea, Căpitanul... apărut recent la Humanitas (unde s-a reeditat şi cea mai bună istorie a ML, lucrarea lui Armin Heinen). Se pare că subiectul încă interesează" (Cinabru, 4 ian. 2009 | Citeşte întregul articol)

„Trei gazetari de la Radio România, Mariana Cononovici, Silvia Iliescu şi Octavian Silivestru au cutezat o amplă investigare în culisele istoriei recente, publicând la „Humanitas" culegerea de mărturii „Ţara, Legiunea, Căpitanul", cu subtitlul „mişcarea legionară în documente de istorie orală.“ (Monitorul de Suceava, Mircea Radu Iacoban |Citeşte întregul articol)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Tara, legiunea, capitanul
  • Subtitlu: Miscarea legionara in documente de istorie orala
  • An apariție: 2008
  • Ediție: I
  • Pagini: 384
  • Format: 15x22.5
  • ISBN: 978-973-50-2112-2
  • ISBN-10: 978-973-50-2112-2
  • Preț: 42 lei
  • Colecție: Istorie
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Octavian Silvestru, Silvia Iliescu, Mariana Conovici

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact