Închide Close

Autori

Iustin Marchis

Iustin Marchis
Parintele ieromonah Iustin Marchis s-a nascut la data de 4 iunie 1951 in Calna, comuna Vad, judetul Cluj. A inceput scoala generala la Calna si a absolvit-o in orasul Bistrita unde a terminat si liceul in 1966.
Intre anii 1970 si 1974 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Sibiu.
A fost tuns in monahism la Manastirea Cozia pentru care fost hirotonit diacon si apoi ieromonah avind ascultarea de muzeograf, timp in care a urmat cursuri de specializare in istoria artei bizantine si fost propus pentru o bursa de studii la Londra.
La sfirsitul anului 1981 a fost transferat la Catedrala Patriarhala din Bucuresti dar numit preot la Manastirea Caldarusani de unde in vara anului urmator a fost numit staret la Manastirea Cheia (Prahova).
In toata aceasta perioada a pastrat legaturi apropiate cu cercurile disidente romanesti, refuzandui-se viza pentru a studia in SUA.
Din toamna anului 1991 este preot paroh la Biserica Stavropoleos din Bucuresti unde reinvie viata liturgica si comunitara si desfasoara ample lucrari de restaurare ale uneia din cele mai importante monumente bisericesti din Capitala. A infiintat Grupul Psaltic Stavropoleos, Fundatia Stavropoleos si Centrul Social pentru Copii Sf. Dimitrie.
Este editor si co-autor a monografiei Stavropoleos – ctitorie, oameni, fapte, Humanitas, 2000 si Stavropoleos – ortodoxie, arta, comunitate, Meridiane, 2002. Autor a monografiei Manastirea Cheia, Bucuresti 1989 si a monografiei in limba engleza, Stavropoelos, 2005 si a numeroase articole si interviuri in mass-media româneasca si straina. A reeditat (impreuna cu Editura Bizantina) Anastasimatarul lui Macarie Ieromonahul. La invitatia ASCOR a conferentiat in marile centre universitare din Romania.
Este profesor asociat la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu Bucuresti, Departamentul de Studii aprofundate.
A facut pelerinaje, calatorii de studii, a conferentiat si a participat la reuniuni teologice internationale in tari din Europa, Asia si America.
Este membru in Grupul pentru Dialog Social si membru fondator al Fundatiei Culturale Memoria fiind implicat in dezbaterile legate de viitorul societatii romanesti si al Bisericii. A facut parte din Grupul de reflectie pentru innoirea Bisericii si a fost membru in Comisia de Componente Artistice a Ministerului Culturii.
In anul 2000 a fost distins cu Ordinul „Steaua Romaniei“ in grad de cavaler.

De acest autor

Evenimente

HUMANITAS 30 DE ANI 1990 — 2020

„Dacă țara întreagă și-ar fi găsit drumul cum l-a găsit Humanitas din primul moment, fără nici o șovăială, am fi avut astăzi o altă Românie.”

Lucian Boia