Închide Close

Editura Humanitas

Michael Solomon, Acasă între lumi

Romanul lui Ovidiu

Din categoriile literatură

În colecția în afara colecţiilor

Când a spus Ubi bene, ibi patria, Cicero se va fi gândit, probabil, la cei care pot alege, la libertatea de-a pleca în căutarea unui loc căruia să-i aparţină pe de-a întregul. Şi căruia să-i poată spune „acasă". Ce se întâmplă însă cu cei a căror condiţie e surghiunul? Cum se reaşază în lume un dezrădăcinat, în ce fel găseşte noi repere, care e harta vieţii lui, cu spaime, îndrăzneli şi nădejdi?

Acasă între lumi, cartea de debut a lui Michael Solomon, este romanul unui exilat ilustru, poetul Publius Ovidius Naso. Însă povestea lui nu pleacă doar din faptul istoric, ci şi din cuvintele gravate în templul lui Apollo din Delfi: „Cunoaşte-te pe tine însuţi". De-a lungul Dunării de Jos la Tomis şi de la Sulmona la Roma, Ovidiu îşi duce lupta cu demonii interiori, cu propriile angoase şi obsesii. El calcă mereu pe frontiera care desparte realul de ipotetic, viaţa de moarte, iubirea de ură, gloria de uitare. Şi caută, cu febrilitate de explorator, acel loc în care să se simtă acasă. Să fie totuşi acest acasă Roma, cu pericolele induse de jocurile politice, mai ales după moartea împăratului Augustus? Sau poate Tomis, capul de lume despre care se vorbesc atât de multe şi se ştiu atât de puţine? Scriind Metamorfozele, Ovidiu se metamorfozează el însuşi, dându-şi seama în cele din urmă că locul lui optim nu are un contur precis, ci se situează între lumi. Iar expediţiei lui se autocunoaştere i se suprapune o alta, pe care o întreprinde însuşi autorul romanului, cu fiecare pagină scrisă. Acasă între lumi nu e doar un titlu, ci şi cartea de vizită pe care prozatorul şi protagonistul lui o împart dincolo de timp, moravuri, meridiane şi ideologii.

Despre Michael Solomon

Înainte de-a fi autor, MICHAEL SOLOMON (n. 1951, Bucureşti) este personaj. Provine dintr-o familie cu origine nesănătoasă, ai cărei membri suportă persecuţii în comunism: tatăl şi mama sunt retrogradaţi profesional, iar bunicul din partea tatălui e deportat în Bărăgan după aproape zece ani de temniţă grea. Absolvă cursurile Liceului German şi pe ale Facultăţii de Construcţii din Bucureşti. Încurajat de Paul Sterian şi Alexandru Dragomir, umple câteva caiete cu poezii şi scrie mai multe piese de teatru. În stagiatura constănţeană prinde contur gândul unei cărţi despre Ovidiu. În 1982, Michael Solomon părăseşte România, lucrând în Europa şi America, dar eşuând în toate tentativele literare. Revine în ţară în 1990, animat de ideea de-a face politică naţional-ţărănistă, însă e descurajat de Corneliu Coposu, prieten al familiei. În 2000 se stabileşte la Londra, unde trăieşte şi în prezent. În 2003 începe lucrul la romanul despre Ovidiu, pe care-l scrie în engleză şi îl termină în 2011. În doi ani consecutivi, 2010 şi 2011, aleargă maratonul londonez. În prezent, scrie povestea unei familii aflate în criză existenţială şi a nemesisului ei, una dintre cele peste zece mii de vulpi care trăiesc în Londra.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Acasă între lumi
  • Subtitlu: Romanul lui Ovidiu
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 440
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3620-1
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Michael Solomon
  • Traducere: Mihnea Gafița

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact