Celibidache și Furtwängler

Klaus Lang

Celibidache și Furtwängler

Marele conflict postbelic de la Filarmonica din Berlin

Humanitas, Memorialistică & Diaristică, Muzică / Colectia: Memorii/Jurnale

Embed:
Pret: 40.46

Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial l-a găsit pe tânărul Sergiu Celibidache la Berlin. Îşi încheiase studiile la Conservator, iar experienţa lui de dirijor era minimă, când i s-a ivit ocazia să preia conducerea Filarmonicii din Berlin, pesemne cea mai prestigioasă orchestră din lume, pentru că dirijorul ei principal, Wilhelm Furtwängler, se refugiase în Elveţia şi urma să fie „denazificat”. Acesta a fost începutul spectaculos al carierei lui Celibidache. Ce a urmat ţine de jocul orgoliilor şi susceptibilităţilor unor personalităţi accentuate – şi a dus la îndepărtarea lui Celibidache de Filarmonica din Berlin pentru multă vreme.

Cartea lui Klaus Lang e construită în jurul corespondenţei Celibidache– Furtwängler şi a altor documente, multe dintre ele inedite, iar dincolo de interesul stârnit de complicaţiile care au apărut în vieţile unor mari muzicieni – şi Karajan e un personaj important în această poveste –, este o excepţională mărturie privind psihologia dirijorilor, a artiştilor în genere.

  Citește câteva pagini

  Sorin Lavric, „Saltimbancul, pilastrul şi sfinxul“ (România literară, octombrie 2015)

Info
Klaus Lang
Detalii produs
Klaus Lang
Klaus Lang

KLAUS LANG (născut în 1938) a făcut studii de muzicologie şi istoria artei. În perioada 1970–2003 a fost redactor muzical la Sender Freies Berlin şi realizator de emisiuni de radio şi televiziune. A scris despre Wilhelm şi Elisabeth Furtwängler, Herbert von Karajan şi Mozart.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.