Memoriile razboinicului Kumagai

Donald Richie

Memoriile războinicului Kumagai

Humanitas, Istorie, Literatură / Colectia: Nipponica

Embed:

Kumagai Naozane este o figură legendară a cronicilor nipone, un războinic faimos din clanul Taira – una dintre forţele politice care au dominat Japonia de-a lungul perioadei Heian (794–1185). Fapta sa de vitejie cea mai cunoscută este decapitarea tânărului Atsumori: Kumagai, un luptător înverşunat şi cinic aflat în slujba împăratului, e atât de tulburat de frumuseţea nobilului său adversar, încât, pentru o clipă, pregetă să-i ia capul. Instinctul de războinic este însă mai puternic. Cuprins de remuşcări, bătrânul samurai îmbracă rasa unei secte buddhiste şi se retrage pentru a medita.
Avem în faţa ochilor, astfel, două feţe ale trecutului: faptul istoric, trăit şi povestit de însuşi Kumagai, şi transfigurarea acestuia prin ficţiune, în cântecele călugărilor mai tineri pe care îi auzim dând naştere unei legende ce dăinuie şi astăzi. Pentru a reuşi acest contrapunct între adevăr şi poveste, autorul, un rafinat cunoscător al culturii nipone, recreează lumea Japoniei feudale cu grijă pentru detaliul caligrafiat din vârful pensulei şi pentru acurateţea istorică, în tradiţia marilor naraţiuni ale genului. Astfel, prin vocea bătrânului Kumagai, pătrundem în intimitatea unei epoci cu totul străine de mentalul omului occidental modern, într-o reconstituire deopotrivă realistă şi poetică, la graniţa dintre ficţiune şi document.

  Citeşte câteva pagini

Info
Donald Richie
Detalii produs
Donald Richie
Donald Richie

DONALD RICHIE, scriitor şi regizor american (născut în 1924, la Lima, Ohio), locuieşte la Tokyo din 1947; şi-a dedicat întreaga viaţă studiului culturii japoneze, cu precădere cinematografiei. Este recunoscut ca un subtil şi lucid mediator între cultura niponă şi cea occidentală, atât de diferite.

Comentarii

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.