Închide Close

Editura Humanitas

Dan Goglează, Viata ca autosugestie

O sinteză psihoterapeutică

Din categoriile psihologie & antropologie

În colecția în afara colecţiilor

Dan Goglează are vocaţia esenţei, iar lucrarea pe care ne-o propune este un excelent exerciţiu de căutare a acesteia. Un obiectiv ambiţios, care are nevoie de concepte puternice, lipsite de ambiguitate şi perfect articulate. Aparent, noţiunea de „autosugestie“ nu pare a întruni aceste trăsături, deoarece percepţia cotidiană îi deviază semnificaţia în zona proximă celei de „autoamăgire“. Cu toate acestea, Dan Goglează ne oferă un veritabil spectacol ideatic dezvoltat în jurul conceptului de autosugestie, pe care îl înnobilează, căruia îi descoperă fundamentele şi pe care îl trece cu ingeniozitate argumentativă prin intersectările posibile ale vieţii umane cu mediul ei existenţial. Viaţa ca autosugestie este o carte profundă care, paradoxal, se citeşte uşor, deoarece cititorul se regăseşte spontan în argumentaţiile şi exemplele cu care autorul, un psihoterapeut cu experienţă, îl învăluie pagină cu pagină. (Conf. dr. Marian Vasile Popa, Universitatea din Bucureşti)

Cartea lui Dan Goglează este o autoexprimare, o biografie introspectivă indirectă, o ilustrare a strategiilor interacţiunii şi cuceririi poziţiilor de viaţă, o reflecţie asupra rolului pe care-l are cuvântul în structurile psihice ca suport autoreferenţial. E cântarea Cuvântului care vindecă. Reflectând asupra monologului ca mod de construire a universului lumii omului, de obţinere a identităţii şi cunoaşterii de sine, el ne prezintă în fond spirala ascendentă a propriei evoluţii, de la tânărul plecat din Mândreştii Vrancei până la psihoterapeutul vizitat de căutătorii de sens (din vestul sau din estul Europei) şi la filozoful capabil să-şi conceptualizeze trăirile. E cartea unei autoprofeţii împlinite şi a acceptării originii. (Prof. dr. Adrian Neculau, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi)

Viaţa ca autosugestie este o confruntare cu adevărul demitizat despre noi înşine, o descriere a psihologiei autocreaţiei sinelui şi o acceptare a fundamentului neurobiologic decisiv. Dan Goglează ne propune autocunoaşterea introspectivă într-un mod sugestiv, tipic psihoterapeutului care este. Cercul se strânge tot mai mult în jurul temei tratate, el reuşeşte să exprime curajos şi documentat ceea ce gânditorii din domeniu acceptă, mai degrabă tacit, de oarece vreme. O carte care revizuieşte şi oferă soluţii este recomandabilă oricui. (Prof. dr. Liviu Antonesei, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi)

Despre Dan Goglează

DAN GOGLEAZĂ s-a născut în 1951 în satul Mândreşti din judeţul Vrancea. A absolvit în 1976 Facultatea de Istorie şi Filozofie, secţia Psihologie şi Sociologie. Între 1976 şi 1986 a fost psiholog clinician la Spitalul Judeţean Vrancea din Focşani. În 1986 a cerut azil politic în Germania, iar din 1989 a practicat psihoterapia în cabinetul propriu din Leverkusen. Tot în 1989 a devenit membru al Societăţii Psihologilor Germani BDP (Berufsverband Deutscher Psychologen) din Bonn şi al Societăţii Germane de Hipnoză DGH (Deutsche Gesellschaft für Hypnose und Hypnotherapie e.V.). În 1990 i se recunoaşte specializarea de psiholog clinician şi psihoterapeut de către Academia Psihologilor Germani. În 1999 obţine titlul de doctor în psihologie la Universitatea din Iaşi şi devine membru al Asociaţiei şi Camerei Psihoterapeuţilşr Germani (VPP - Verband Psychologischer Psychotherapeuten im BDP; PTK-NRW -Psychotherapeutenkammer Nordrhein Westfallen). A publicat Psihoterapia ca relaţie a schimbării individuale, Polirom, Iaşi, 2002 şi „Prelucrarea trecutului comunist, o răfuială analitică a moştenirilor de mentalitate", în volumul Viaţa cotidiană în comunism, coordşnat de prof. dr. Adrian Neculau, Polirom, Iaşi, 2004.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Viaţa ca autosugestie
  • Subtitlu: O sinteză psihoterapeutică
  • An apariție: 2009
  • Ediție: I
  • Pagini: 436
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-2538-0
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: psihologie & antropologie
  • Autor: Dan Goglează

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact